Wednesday, April 22, 2020

பப்பட வடை - Pappada Vada & Palak Bhajji

Pappada Vada & Palak Bhajji

காரமான பொரியை கொஞ்சம் உண்டுவிட்டு, சுட சுட தேநீரை கொஞ்சம் குடித்தால் - பூலோகத்தில் சுவர்க்கத்தைக் காண முடியும்!
அதே போல தான் பப்பட வடை, பாலக்கீரை பக்கோடாவையும் சட்டினியுடன் சுவைத்து, தேநீரை அருந்தி வாயை மாற்றிக் கொள்ளலாம்! அப்பப்பா - மலை நேரம் என்றாலே நமக்கு அனைவருக்கும் கொண்டாட்டம் தான்! ஏலக்காய் , கிராம்பு, இஞ்சி மணக்கும் சுட சுட தீநீரும், இந்த சிற்றுண்டியும்! அடித்துக்கொள்ள வேறொன்றுமே இல்லை.

This is a very famous delicacy from Kerala. Common tea time snack!

Ingredients
  1. Fresh chick pea flour or besan - 1.5 cups
  2. (Kerala) Papad cut into 1/2- 3-4 
  3. Seasame Seeds - 1 tsp
  4. Tapioca or Sabodana flour - 1 tsp
  5. Red pepper powder - 1 tsp
  6. turmeric,Asaefotida - one pinch each
  7. eno or fruit salt - 1/8th of a tsp
  8. Water to mix
  9. Oil for frying
  10. Spinach 1/2 cup (Hibiscus leaves also can be used for this).








Procedure


  1. Mix all the ingredients except eno well to a thick paste (dosa batter consistency)
  2. Heat oil in a pan and let it reach it's boiling point.
  3. Now keep the flame in low-medium.
  4. Add eno to the batter and mix well.
  5. Batter rises well.
  6. Now dip papad pieces in the batter and put into the oil.
  7. fry them well on both sides and keep it aside.
  8. After all the papads are over, then mix spinach with remaining batter.
  9. mix it well and add small chunks of batter/spinach to oil.
  10. Fry it well and take it outside and keep it in a plate.
  11. Repeat the process until all the batter is over.
  12. Pappada Vada & Spinach Pakoda are ready to be served.






Enjoy spongy pappada vadas and crispy spinach pakodas with any chutney of your choice.




In the vessel , which had batter , wash your hands and keep that water aside. (I will post later on how to make bombay chutney with left over veggies etc..)

No comments:

Post a Comment

Pala Vathal Kuzhambu

arlier - Chaturmasyam started on the fiirst of Suryamana (Tamil) month of Ashada - which was ont he 16th of July. For four months - each m...