Wednesday, April 22, 2020

Korada Chutney

Korada chutney

This is packed with Iron, Vitamin A etc.. - if we have this regularly it helps in keeping our hair black, and we dont need to take special nutrition / vitamin supplements. Since it has ginger etc.. it also kills bad bacteria in our stomach! A very unique chutney with all essential ingredients!  In Tamil Koradu means a  hook- since this chutney has a very tangy taste  and kind of hits our taste buds like a koradu or hook it's called as korada chutney! Very Sathvik and very tasty! 

Note in Tamil:
மரங்களில் இருந்து காய், இலை ,பழம் பறிக்கும் ஒரு கொக்கியை கொரடு என்பார்கள். நம் நாவில் உள்ள சுவை மொட்டுக்களை சுண்டி இழுப்பதால் இந்த சட்டினிக்கு கொரடா என்ற பெயர்! அம்மிக்கல்லில் வைத்து துவைத்து எடுப்பதால் துவையல் என்ற பெயர்! செந்தமிழில் பேசுவதும் எழுதுவதும் மிக இனிமை! பாரதி சும்மாவா சொன்னான்? "செந்தமிழ் நாடென்ற போதினிலே இன்ப தென் வந்து பாயுது காதினிலியே" என்று! ஸ்ரீ வத்ச கோத்திரத்தை சேர்ந்த ஜமதக்கினியின் தமயன் திருணதூமாக்கினி என்பவர் தான் - தொல்காப்பியம் எழுதினார்! செந்தமிழ் ப்ராம்மணர்களையும் தமிழையும் பிரிக்கவே முடியாது!

A very famous TamBrahm delight.. Lets see how to make this:

Ingredients:

  1. Coriander - 2 cups
  2. Curry Leaf 1/2 cup
  3. Green Chilies - 1 cu (increase or decrease depending on how spicy you need this).
  4. Tamarind - one lemon size (Remove seeds and soak in hot water to ensure smooth grinding)
  5. Lemon juice - 1 tbsp or more (Optional - to supplement the tanginess of tamarind).
  6. Ginger - one piece peeled and cubed
  7. Coconut - 1 cup (Fresh coconut is preferred. If using dry coconut soak in boiling water for 5 mins and throw the water and use that coconut).
  8. Salt to taste
  9. Asaefotida - 1/8 of tsp ( for flavor).
  10. Mustard Seeds 1/2 tsp, Coconut / sesame oil - 1 tbslp, urad dhal 1/2 tsp - for seasoning.



Procedure:

  1. Add all the ingredients with no water and grind slowly in a mixer.
  2. After coconut, green peppers etc.. have gotten mashed, add little water.
  3. Grind again.
  4. Repeat this process until everything has been ground to a nice paste.
  5. Transfer the contents to a bowl.
  6. Heat sesame or coconut oil, add mustard and urad dhall.
  7. After mustard seeds splutter , add this seasoning on top of your chutney.


Tangy, Spicy korada chutney is ready!
Enjoy with Rice / ghee, dosas, curd rice, chappathi, pakodas etc..

Note: Coconut and seasoning oil (seasme oil) will help us prevent stomach problems caused by green pepper or tamarind. make sure that you use sumptuous amount of that.

No comments:

Post a Comment

Pala Vathal Kuzhambu

arlier - Chaturmasyam started on the fiirst of Suryamana (Tamil) month of Ashada - which was ont he 16th of July. For four months - each m...